h

SP publiceert landelijk rapport Bijstand

31 juli 2013

SP publiceert landelijk rapport Bijstand

Ruim 1700 uitkeringsgerechtigden hebben deelgenomen aan dit onderzoek van de SP, uitgevoerd van 5 april tot 5 juli 2013.
Het beeld dat de samenleving heeft van uitkeringsgerechtigden is vrij negatief.

De respondenten uit dit onderzoek ontvangen vooral negatieve of neutrale reacties (respectievelijk 42 en 41 procent). Volgens veel van hen (63 procent) wordt er in zijn algemeenheid gedacht dat uitkeringsgerechtigden niet willen werken en dat zij profiteren van de samenleving.

Uit dit onderzoek blijkt echter dat 95 procent niet kan rondkomen van de uitkering. Deze is onvoldoende om de vaste lasten te betalen zegt 62 procent, of om onverwachte uitgaven te kunnen opvangen, zegt nog eens 33 procent van de respondenten. Veel gemeenten bezuinigen bovendien op het gemeentelijk armoedebeleid, zoals aanvullende uitkeringen, en schuldenbeleid.

Uit dit onderzoek blijkt ook dat het merendeel van de respondenten (85 procent) graag wil werken.

De meesten (76 procent) zouden dat ook kunnen: 30 procent zonder meer, 46 procent ervaart wel belemmeringen. De belangrijkste belemmeringen zijn een lichamelijke beperking, leeftijd en een verouderde opleiding. Helaas wordt er te weinig rekening gehouden met deze belemmeringen en beperkingen, zegt 47 procent. De belangrijkste eisen die worden gesteld aan werk zijn een fatsoenlijke beloning, werk waar men zich in kan vinden en uitzicht op een vaste baan.


Bijna drie kwart van de respondenten is van mening dat hen te weinig hulp wordt geboden vanuit de gemeente bij het vinden van werk. Zo is er nauwelijks opleiding en scholing, 71 procent krijgt geen opleiding of scholing aangeboden. Wel ervaren respondenten veel druk als het gaat om solliciteren en wordt er al snel gedreigd met kortingen op de uitkering. Zij voelen zich vaak respectloos behandeld.


Veel respondenten (43 procent) verrichten een tegenprestatie en doen dat ook graag, zolang ze niet worden overvraagd en het geen regulier werk betreft.
Van de respondenten werkt 21 procent met behoud van uitkering, waarvan een derde al langer dan twee jaar. Meer dan de helft van deze respondenten verricht werk dat normaal gesproken door vakkrachten in loondienst wordt verricht. Veel mensen werken onder het minimumloon en hebben geen zicht op een vaste baan. 

Lees het volledige rapport

Reactie toevoegen

U bent hier