h

POP Huisjes

27 april 2014

POP Huisjes

Eind maart 2014 bereikten ons meldingen van huisjes die spontaan uit de grond leken te schieten.

Van diverse locaties in Rijen kwamen bij ons meldingen binnen van verontruste bewoners die opeens her en der “elektriciteitshuisjes” zagen verrijzen op allerhande plaatsen. Een van de bewoners kreeg zo’n huisje in de directe zichtlijn vanuit haar woning. Daar waar er eerst een mooi grasveldje te zien was met spelende kinderen en buurtbewoners die dankbaar gebruik maakten van het grasveldje, was het uitzicht opeens belemmerd door een vreemdsoortig huisje.

De verontruste omwonenden vroegen de SP om een onderzoek in te stellen wat dit nu was, waar ze voor bedoeld waren en waarom deze zonder enige aankondiging opeens verrezen. Onderzoek wees uit dat het geen elektriciteitshuisjes waren maar POP-stations voor de aanleg van glasvezel binnen Gilze-Rijen. In Rijen verrezen er in totaal 4 van deze huisjes. 3 daarvan waren op enige afstand van de woningen van omwonenden geplaatst, maar nummer 4 stond pontificaal op het gekoesterde grasveldje aan het Liesbeth Tilanusplein. De omwonenden waren duidelijk niet blij met deze toevoeging aan hun uitzicht.

 

De SP stelde een onderzoek in en nam contact op met de gemeente om navraag te doen. Uit een e-mail wisseling tussen diverse personen bij de gemeente kwam ook contact voort met ReggeFiber, de “netbeheerder” voor glasvezel die de aansluitingen verzorgd. Van de gemeente leerde de SP dat er voor dit soort toepassingen speciale wetgeving was die ervoor zorgde dat ReggeFiber deze huisjes kon plaatsten daar waar mogelijk en noodzakelijk zonder daarvoor speciale vergunningen te nodig te hebben. Het werd al gauw duidelijk dat de bewoners van het Liesbeth Tilanusplein dit niet in dank afnamen, hun uitzicht was en is wel verpest en sommige omwonenden kwamen al met opmerkingen over waardevermindering van de woning en horizonvervuiling.

Deze en meer punten zijn door de SP meegenomen in een bespreking die op zeer korte termijn in overleg met de gemeente, ReggeFiber en diens verantwoordelijke personen was opgezet. Deze bespreking bleek een stap in de juiste richting. ReggeFiber gaf aan dat ze inderdaad de omwonenden niet goed geïnformeerd had en trok daar lering uit richting de toekomst. De gemeente zag ook haar verantwoording. In een gezamenlijk overleg is vast komen te staan dat de POP-Stations niet verplaatst kunnen worden, maar dat de gemeente samen met de direct omwonenden naar een oplossing wil zoeken om het huisje meer visueel te integreren in de omgeving. Daarbij wordt gedacht aan het verven van het huisje, beplanting er omheen zetten of een andere oplossing van de omwonenden.

De gemeente heeft de taak op zich genomen om binnen enkele weken de omwonenden van het Liesbeth Tilanusplein uit te nodigen voor een informatieavond waar met elkaar besloten kan worden op welke wijze de integratie van het huisje vorm zal krijgen.

ReggeFiber heeft toegezegd daar alle medewerking aan te willen verlenen die binnen hun mogelijkheden ligt. De SP zal ook op deze informatieavond aanwezig zijn. De gemeente zoekt een geschikte locatie voor deze informatie avond en nodige alle betrokkenen uit.

Al met al een stap de juiste richting in waar eens te meer uit blijkt dat de SP ook in de regio directe acties graag oppakt en effectief is waar mogelijk. We danken zowel ReggeFiber als de gemeente voor hun medewerking in deze en rekenen op een goed resultaat voor alle betrokkenen.

 

 

U bent hier