h

SP GILZE-RIJEN EN DONGEN WIL AANPLAKBORDEN OEKRAÏNE

23 februari 2016

SP GILZE-RIJEN EN DONGEN WIL AANPLAKBORDEN OEKRAÏNE

De SP in Gilze-Rijen en Dongen vindt dat de gemeentes de verantwoordelijkheid hebben om haar inwoners goed te informeren, of te laten informeren, over het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. “Net zoals bij verkiezingen horen daar ook aanplakborden bij,” zegt Hieke Croese, afdelingsvoorzitter van de SP in Gilze-Rijen en Dongen.

Op navraag van de SP hebben de gemeentes Gilze-Rijen en Dongen aangegeven geen aanplakborden te plaatsen voor het referendum. De socialisten zijn het hier niet mee eens, Croese “er valt 6 april wat te kiezen, het is de verantwoordelijkheid van de politiek om dit breed bekend te maken. Daarnaast zijn we bang dat de opkomst door de afwezigheid van aanplakborden. Hoe zichtbaarder dit referendum is, hoe meer mensen hun stem uit zullen gaan brengen.”

Het is voor het eerst sinds 2005 dat burgers zich weer mogen uitspreken via een referendum. “Een groot democratisch recht,” volgens de SP’er, “die meteen ondermijnt lijkt te worden. Dat mogen we ons niet laten gebeuren!”

Op 6 april mogen alle stemgerechtigden zich uitspreken over het Associatie Verdrag met Oekraïne. Bij een opkomst boven de dertig procent is de uitslag geldig. Hoewel dit een raadgevend referendum betreft, hebben alle partijen in de Tweede Kamer aangegeven de uitslag te respecteren.

U bent hier