h

ManiFiesta: Feest van de solidariteit

24 september 2017

ManiFiesta: Feest van de solidariteit

Foto: Willem Croese / Willem Croese

De achtste editie van ‘ManiFiesta’ het feest van de solidariteit zit er op. Aan de Belgische kust in de plaats Bredene organiseren Geneeskunde voor het Volk en het maandblad Solidair dit spektakel dat gesteund wordt door PVDA+, de zusterpartij van de SP. Zaterdag 16 en zondag 17 september hebben ruim 12.000 belangstellenden, waaronder SP’ers en ROOD-leden, kunnen genieten van het festival.

Tekst en foto’s: Willem Croese

Foto: Willem Croese / Willem Croese

Voor mij was het de zesde keer op rij samen met mijn zoon Hieke Croese (afdelingsvoorzitter SP Dongen en Gilze-Rijen) en de laatste vier jaar ook met Ami Gest (oud-afdelingsvoorzitter SP Landsmeer). En eerlijk is eerlijk, ieder jaar verheugen wij ons op ManiFiesta. De sfeer die het festival kent is er eentje welke wij Nederlanders niet kennen. Het publiek is divers, jong, oud en uit alle lagen van de bevolking. Allerlei talen hoor je om je heen, Nederlands, Frans, Engels, Duits, Spaans, Arabisch en nog veel meer. Dit kleurrijke schouwspel is alleen al de moeite waard om de reis te maken naar Bredene.

Foto: Willem Croese / Willem Croese

ManiFiesta kent iedere keer een programma dat zeer gevarieerd is met lezingen, interviews, films, theater, boeken, kunst en muziek. De gasten dit jaar waren onder meer Richard Falk - Jeanne Devos - Peter Mertens - Gail Walker - Harry Villegas - Zohra Othman - Luc Van Gorp - Line De Witte - Raoul Hedebouw - Natalie Eggermont - Dirk De Wachter - Maurice Lemoine - Tardi, Dominique Grange & Accordzéâm - Jeroen Olyslaegers, Els Snick – Tom Lanoye - Anja Meulenbelt - Freddy Maertens - Mary Gabriel - Mohamed El Bachiri - Caroline Lamarche - Daan Hugaert. Voor de muziek zorgden Hooverphonic - Het Zesde Metaal - Idir - Captain SKA - Vive la Fête - Slongs Dievanongs - Médine - Antwerp Gipsy-Ska Orkestra - Pura Vida feat. Blueu - Beverly Jo Scott & LiLi G!n - Disco Baard en Kale met Adriaan Van den Hoof (Discobar Galaxie) en Dirk De Jonge.

Foto: Willem Croese / Willem Croese

Bijna aan het einde van Manifiesta stond net als voorgaande edities het ‘Centraal Moment’ op het programma. Vertegenwoordigers van vakbonden, aktiegroepen en uiteraard PVDA+ voorzitter Peter Mertens hielden strijdbare toespraken. Mertens viel de Belgische regering aan, vooral premier Charles Michel: “Het spook is dus terug. En premier Michel wil een nieuwe klopjacht. Want, zo zei hij vorige week in Walibi: ‘Het communisme neemt de mensen hun vrijheid af, doet de armoede stijgen en zorgt voor sociale achteruitgang.’ Laten we serieus blijven. Uw besparingsdoctrine is niet meer van deze tijd. Het is tijd voor een nieuwe wind. Een linkse wind, met frisse ideeën.” Vervolgens riep de PVDA-voorzitter op om massaal in verzet te komen met socialistische alternatieven: “Er komt een sociale golf op, tegenover graaizucht en angst. Doe mee, Join The Wave!”

Foto: Willem Croese / Willem Croese

De SP’ers en ROOD-leden die ik tijdens het festival sprak waren allemaal onder de indruk van ManiFiesta, zij hebben niet alleen genoten maar ook een flinke dosis strijdbaarheid meegekregen om in Nederland en ver daarbuiten te knokken voor minstens een sociale wereld zonder onderdrukking, uitbuiting, geweld, oorlog en dergelijke.

Foto: Willem Croese / Willem Croese

De volgende ManiFiesta is op 8 en 9 september 2018. Tot dan!

Foto: Willem Croese / Willem Croese

Links:

 

– ManiFiesta: https://www.manifiesta.be/nl

– Facebook: https://www.facebook.com/manifiesta.be

– Twitter: https://www.twitter.com/manifiesta_be

– Instagram: https://www.instagram.com/manifiesta_be

– Geneeskunde voor het Volk: http://www.gvhv-mplp.be/index.php/nl/

– Solidair: http://solidair.org/

– PVDA+: http://pvda.be/

– Bredene: http://www.bredene.be/

 

Reactie toevoegen

U bent hier