h

VAN NISPEN: ACTIE NODIG OM VERDRINKINGEN TE VOORKOMEN

13 augustus 2018

VAN NISPEN: ACTIE NODIG OM VERDRINKINGEN TE VOORKOMEN

Iedere zomer worden we weer opgeschrikt door berichten over kinderen, maar ook volwassenen die verdrinken omdat zij niet goed kunnen zwemmen. Een klein deel van de kinderen verlaat zelfs nog de basisschool zonder zwemdiploma. SP-Kamerlid Michiel van Nispen maakt zich zorgen om de afnemende zwemvaardigheid in Nederland: ‘Er is actie nodig om meer kinderen te leren zwemmen en mensen ook zwemvaardig te houden. Dat is belangrijk in een waterrijk land als Nederland. Mogelijk kunnen meer verdrinkingen zo voorkomen worden.’

Wat Van Nispen betreft verlaat geen kind de basisschool zonder zwemdiploma en is eigenlijk het A-B-C nodig om zwemvaardig te zijn in open water: ‘Het schoolzwemmen moet terugkeren, al dan niet in een nieuwe vorm. Ook moet er gekeken worden naar het toezicht bij recreatiegebieden. Beheerders van deze gebieden zijn niet verplicht om toezichthouders aan te stellen. Juist in gebieden waar veel mensen zwemmen, moet goed toezicht geregeld worden. We vinden het heel normaal dat de Reddingsbrigade er is op het strand, waarom zijn er dan ook geen toezichthouders geregeld bij recreatiebaden?'

Directeur Koen Breedveld van Reddingsbrigade Nederland deelt de zorgen van de SP over afnemende zwemvaardigheid. Breedveld: ‘We hebben een hete zomer. Dat merken we helaas. Ieder weekeinde verdrinken er twee of drie mensen. In zee, in recreatieplassen, in rivieren, in zwembaden en in vijvers. Onnodig. De verantwoordelijkheid voor de veiligheid ligt primair bij de zwemmer zelf, of bij zijn of haar ouder. Maar klaarblijkelijk krijgen we dat verantwoordelijkheidsbesef onvoldoende tussen de oren. Dat moet en kan anders. De investeringen die we nu doen in zwemveiligheid, staan in schril contract tot wat kust en binnenwater ons opleveren. Als we maar een fractie van wat we aan het strand verdienen, investeren in effectieve voorlichting en interventies, dan komen we al een heel eind. Geen zomerdag die nog vergald wordt door weer een tragisch ongeval!’

Van Nispen heeft opnieuw Kamervragen gesteld over de vele verdrinkingen en komt in het najaar met een plan over zwemvaardigheid in Nederland.

Wilt u ons meehelpen door ons te steunen? Word dan hier lid van de SP!

Reactie toevoegen

U bent hier